WC met Hartje_______________________WC met hartje___________________In vroegere tijden, tot aan de vorige eeuw zelfs, hadden de meeste mensen geen toilet of wc in het huis.

Op het platteland scheten ze op de mesthoop en later verschenen de houten hokken met een pot. Deze potten waren niet aangesloten op de riolering en bestonden uit een houten bank of kist met een rond gat in het midden. De drol verdween door het gat in het gat om een roemloos einde tegemoet te gaan in de donkere diepte. De ronde deksel erop….en klaar. De bacteriën deden de rest.
Uit mijn jeugd weet ik, dat wij thuis al WC-papier hadden, maar bij andere families werden de oude kranten bewaard om hun kont af te vegen.Naast de pot van deze ouderwetse WC-'s stond een emmer water om de boel zogenaamd een beetje weg te spoelen.

In de middeleeuwen had de kasteelheer een uitbouwsel aan de kasteeltoren hangen om de behoefte in de diepte te laten verdwijnen. Eerst waren dit houten hokken, die aan de buitenwand van de toren hingen en later verschenen de stenen bouwsels, zoals rechtsboven op de volgende foto…..
Op de fotos van de oude wc-deuren zie je vaak een lieflijk hartje in het midden.Dit hartje had 3 doelen:

1ste: om in de donkere ruimtes een beetje licht binnen te laten dringen. Het was wel wenselijk, dat je enigszins zag, waar je mee bezig was.

2de: om anderen te laten kijken of de wc-pot niet bezet was.

3de: om je vingers erdoor te steken……..

Waarom?

Dat ga ik je vertellen:

Bij mijn opa en oma hadden ze dus zo'n wc-deur met een hartje. Het hok stonk als de verekkenis…. We probeerden tijdens de weinige bezoekjes om daar niet naar het toilet te hoeven gaan.

Maar als je echt niet op kon houden, werd je naar het houten hokje geloosd. Je wist, dat er geen wc-papier voorhanden was. Opa bracht je naar de pot, sloot de deur met het hartje en zei: “Roep maar…….klaar!, …...als je klaar bent.”

Na een minuutje zei ik dan: ”.......klaar.!”

“Ok... ”,zei mijn opa dan rustig: “Veeg je kont maar af en steek je vingers door het hartje.”

“Ja, maar opa……”, sputterde ik tegen: “Hoe…..?”......er is geen wc-papier.!”

“Dat weet ik”, antwoordde mijn opa: “ Veeg maar af met je vingers.!

Ik had moeite met deze gedachte, maar wilde toch ook niet de hele dag op de pot blijven zitten. Met een vies gezicht veegde ik met twee vingers door mijn bips.

“Klaar…?” riep opa opnieuw.

“Ja..”, riep ik enigszins ontstemd.

“Goed zo….!”, vervolgde mijn grootvader: “Steek nu je 2 vingers door het hartje van deur.”

Ik stak 2 vingers door het hartje in de deur. Aan de andere kant stond mijn opa met een stok in zijn hand.Met flinke kracht sloeg hij met de stok op mijn vieze vingers.

Als schrikbeweging en door de pijn, trok ik mijn vingers terug, en stak ze met een zuig-geluid in mijn mond: “Tffffssstt…….”, zoog ik ……

Aan de andere kant van de deur zei mijn opa: “Zo…….schóón !........”

(grapje)

Wordt vervolgd……...

Reacties

  1. Door het tekort aan wc papier in de supermarkten is men nu in Brabant door het coronavirus genoodzaakt... opnieuw hartjes in de deur van de WC te zagen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

Kaal K*tje