Pinkeltje / Tolox desde 1930________________________Pinkeltje / Tolox desde 1930________________________

Als je denkt, dat ik de enige nederlander ben, die zijn hart aan Andalucia verpand heeft, dan zit je er naast.!

Al in 1930 vertoefde Dick Laan in Tolox……

Link - Tolox comienzos desde 1930

https://youtu.be/IV3IbRpURU4Ergens moet ik nog een boek van Pinkeltje hebben liggen.

Pinkeltje is de voorganger van mijn Kuifje-boeken.Vreemd, dat de betekenis van Pinkeltje niet bekend is. Maar de betekenis van Pinkeltje is in de fantasie van een kind heel eenvoudig: Pinkeltje betekent: een klein persoon, zo groot als een pink………

In het internetcentrum Guadalinfo vroeg een “amigo” of ik de Nederlander Dick Laan ( op zijn spaans Di Laah……..) kende. Ik ken veel Nederlanders in de campo, maar de naam “Di Laah” zei me niks. (Didn't ring a bell to me….)

Hij toonde me op zijn computer een foto van Dick Laan en daarnaast een boek van Pinkjeltje.

Ja, natuurlijk, kende ik Dick Laan.!

Dick Laan was de schrijver van de Pinkeltjes uit mijn jeugd.Op 6 december rijdt Sinterklaas, tenminste op zijn Tilburgs…….Hij rijdt ook op een schimmel, maar de cadeautjes voor zijn verjaardag 6 december voor de kindertjes “rijdt” hij op tafel.Stom gezegde trouwens…..maar hij “reed” de geschenken op de tafel in de huiskamer. En als je deze traditie vreemd vindt; dan komt er nog ééntje: de geschenken kwamen via de zakken van de Zwarte Pieten, via de nok van het huis door de schoorsteen.”


Logistiek gezien, een bijna onmogelijke opgave, vooral toen de schoorstenen door de komst van de centrale verwarming uit het straatbeeld begonnen te verdwijnen. Maar toch presteerden de Pieten het ieder jaar om door de schoorsteen een hoop presentjes af te leveren. Fietsen en al.!


En wat denk je van deze: Sinterklaas reed op zijn schimmel op de dakpannen van de huizen. !

Hoe kwam die lul met zijn paard op de daken van de slapende kindertjes ?

Met een hijskraan van Van Riel misschien?


Ik zie Martin van Riel hiervoor s´nachts zijn bed niet uitkomen.

Maar maakt niks uit…….er waren wel meer dingen in mijn jeugd, die niet klopten.

Als grapje vertelden wij, als vriendjes onderling, de volgende grap: “Sinterklaas is naar de dokter geweest.!

Hij had een schimmel tussen zijn benen.!” Lachen jongen !.........alhoewel het merendeel van de jongetjes niet wisten wat deze andere betekenis van schimmel inhield.

S'-morgens vroeg werden we gewekt door ons Ma, die iedere 6 december onderaan de trap riep :” Kom eens kijken, wat Sinterklaas op de tafel gereden heeft.!”

Ook zo'n overbodige vraag….. ze was immers zelf uren in de weer geweest om de verrassingen op tafel te rangschikken. Alles precies en perfect op zijn plaats. Het moet een werk geweest zijn om ieder jaar zoveel cadeaus te verzamelen. Maar het resultaat mocht gezien worden; ieder jaar stond een staaltje van etaleren gereed…...met ieder jaar een boek van Pinkeltje…..Literair gezien, waren de Pinkeltjes meer verantwoord, maar ze moesten voor mij snel ruim baan maken voor de Kuifje-boeken.Waarom ? Het antwoord is eenvoudig. Als 6-7 jarige, die net aan het lezen en schrijven was begonnen was, was een Pinkeltje vermoeiend.En een Pinkeltje-boek had maar weinig plaatjes. Ieder boek had maar enkele tekeningen.
Een Kuifje was een en al plaatjes.!Als luie lezer, was voor mij de keus snel gemaakt.!
Link - Video de Tolox a comienzos de 1930

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

WC met Hartje

Kaal K*tje