La Zambra__________________________La Zambra_______________________

Net als in het leven:

Mea Feliz,

Mea Contento,

pero sobre todo,

Mea dentro.

vertaling:

Pis gelukkig,

Pis tevreden,

maar bovenal,

Pis erin.Dus Mik gelukkig, maar bovenal mik erin.

Een andere geinige spreuk voor het herentoilet vond ik;

Kom dichterbij, hij is korter dan je denkt.

Doordat mijn favoriete restaurant voortaan op maandag gesloten is, was ik genoodzaakt voor mijn “menu del dia” uit te wijken. Zo kwam “La Zambra” in het vizier. Vanaf mijn terras zie ik de oude toren op een berg in CasabermejaIn de middeleeuwen gebruikten de muzelmannen, oftewel de moslims, dergelijke torens om rooksignalen te sturen naar de volgende toren. Net zoals de indianen de tam-tam gebruikten, deden de moslims dit in Andalusia met een groot vuur.

In tegenstelling tot de spaanse conquistadores, die bij het ontdekken van Amerika voor het merendeel dood en verderf gezaaid hebben, zijn de muzelmannen zéér betekenisvol geweest voor de cultuur in het zonnige Andalucia. Hierbij denk aan de gloriedagen van de medische wetenschap in de Middeleeuwen. En niet te vergeten: de astrologie.!

Bijna alle historische bouwwerken in Andalucia stammen uit die periode. Bijvoorbeeld La Alhambra in Granada en de Mezquita in Cordoba.

Die moslims zetten kunstwerken weg, terwijl na die tijd door de Spanjaarden niet veel gerealiseerd is dan hier en daar een kerk. Pas in de 20ste eeuw is Gaudi gestart met zijn Sagrada Familia in Barcelona.De prachtige Plaza de Espana is pas tussen 1914 en 1929 gebouwd.De katholieken hebben vele moskeeën afgebroken en een kerk of kathedraal op de fundamenten gebouwd.

In de Mezquita hebben de cultuurbarbaren het gepresteerd om een kerk in het centrum van het kunstig bouwwerk te plaatsen. Ongelooflijk!.Maar terug naar het onderwerp: eten.!

Zoals ik al eerder vermeld heb, stamt het idee van menu-del-dia uit de Franco-periode en was bedoeld voor de arbeiders. In de siësta-uren tussen 14.00 uur en 17.00 uur is het in het zuiden van Spanje in de zomer te warm om te werken. Daarom benutten ze deze uren om te eten en om verkoeling te zoeken. Ik heb nooit begrepen, waarom ze in de wintermaanden ook siësta hebben. Luiïgheid?

Het menu bij restaurant La Zambra bestaat uit de keuze uit:

-5 voorgerechten,

-5 hoofdgerechten,

-keuze uit verschillende toetjes,

-brood en olijven.

Inbegrepen is een drankje.

Ikzelf neem een overheerlijke vino tinto, een Rioja, en in de warme zomermaanden een tinto-verano.

Dat alles voor de ongelooflijke prijs van 7,50 euro. Voor mijn dagelijkse vitamientjes bestel ik altijd een gemengde salade met tonijn. Dat kost dan wél 0,50 cent extra.!!

Wordt vervolgd

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

WC met Hartje

Kaal K*tje