Kuifje________________________ Kuifje_______________________

Vervolg van…Plaatjes Tonen…..

En toen kwamen de boeken van Kuifje in mijn leven.De boeken van de jonge reporter zijn het ultieme vertonen van plaatjes. Als kind bekeek ik de plaatjes, dan de tekst in de tekstballon, dan de plaatjes en dan opnieuw de tekst. Vaak had ik aan slechts 4 à 5 bladzijden per dag voldoende voer om mijn levendige fantasie te voeden. Mijn fantasie maakte overuren.!

Het mooiste boek vond ik “Het geheim van de Eenhoorn”, zonder te weten, dat het verhaal vast zat aan “De Schat van Scharlaken Rackham”. Net zoals ik in mijn leven verschillende malen gestart ben met het verzamelen van kruithoorntjes en deze verzamelingen net zo vrolijk weer verkocht heb, ben ik eigenlijk tevens altijd bezig geweest met het verzamelen van de complete Kuifje-series. En heb alles net zo gemakkelijk weer verkocht, tot ik nu op het punt aanbeland ben, dat ik niks meer over heb.

Ja, nog één schilderij, dat dateert uit mijn schilderperiode en dat nog steeds in Castillomartin hangt;Maar de unieke indrukken uit de Kuifjes zitten nog steeds in mijn geheugen. Onuitwisbaar.

Vastgeankerd aan mijn jeugdherinneringen.

Nadat mijn oma door het kwijtraken van haar rijbewijs (eigenlijk niet het kwijtraken, want ze heeft nooit een rijbewijs gehad) haar baan in het snoepwinkeltje in de Efteling verloor, was ze genoodzaakt werk dichterbij huis te zoeken. Dat heeft ze gevonden. In de VenD.

Als verkoopster stond ze afwisselend op de begane grond van het warenhuis en afwisselend in de kelderverdieping: de boekenkelder. De boeken-kelder van de Kuifjes !!

Welk jong kind wilde geen oma hebben, die én in de Efteling gewerkt heeft, én nu in de boekenkelder van de Vroom en Dreesman werkte?.

Van het gespaarde geld van het ophalen van oud papier had ik genoeg centjes bij elkaar gesprokkeld om mijn eerste Kuifje te kunnen gaan kopen. Mijn eerste Kuifje !. Ik denk, dat ik mijn zuurverdiende geld wel 20 keer geteld heb. Genoeg voor een album. Gespannen én zenuwachtig ging ik op pad. Na talloze keren de boeken in de rekken doorgebladerd te hebben, was het moment aangebroken, dat ik de trotse bezitter van mijn eerste eigen Kuifje zou worden. Mijn vader zei altijd: “Als onze Martin iets in zijn kop heeft, dan heeft hij het niet in zijn kont !”. Eerst nog even een blik werpen in andere albums (want dat was gratis.!) en met “Het geheim van de Eenhoorn” onder mijn arm stapte ik naar de kassa.Mijn oma werkte die week op de begane grond, maar aangezien hier spoed aangezegd was, (want ik kon namelijk niet langer wachten), legde ik mijn eerst aankoop naast de kassa.

De grote dame achter de kassa keek over haar brilletje en zei: “Is het een cadeautje?”.

“Ja,.......Ja,.........Ja,.....”dacht ik bij mezelf: “Het is zeker een cadeautje. Voor mezelf !”.

Had ik in de gaten, dat ze bedoelde of ze het boek als cadeautje in geschenkpapier moest inpakken.!.

Niks aan de hand. Geduldig begon ze het kleinood vakkundig in te pakken. Mijn ogen volgde op nagenoeg dezelfde hoogte de snelle bewegingen van de slanke vingers van de deftige dame en bekeek hoe mijn Kuifje veranderde in een kunstwerk van inpak-kunst. Met tegenzin heb ik het geschenkpapier later kapot moeten scheuren, want een ingepakt boek kun je niet lezen. Ik denk, dat ik “Het Geheim van de Eenhoorn” wel honderd keer gelezen heb.

Toen het noodlot toe.

De VenD brandde af.! Helemaal. Inclusief de boekenkelder.

Over de radio hoorde mijn moeder over de verwoestende brand in de VenD in Tilburg.Hoe zou ik, in godsnaam, ooit nog meer Kuifjes kunnen kopen en waar?.

Als een junk, die afgesneden wordt van de aanvoer van zijn dealer, had ik geen leverancier van mijn noodzakelijke “stuff”.

En wat nog veel erger was; mijn oma was voor de tweede keer haar werk kwijt.!

Na de verwoestende brand heeft ze nooit meer gewerkt en haar laatste levensdagen gesleten met haar hoofd in de nevel van sigarettenrook in haar huiskamer. Je kon er de rook snijden.Wordt vervolgd….

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

Kaal K*tje

WC met Hartje