Hemingway________________________Hemingway___________________________

Knap, dat iemand over één klein onderwerp een geheel boek kan schrijven. Ik bewonder de schrijvers of schrijfsters, die dat presteren. Het voor mij mooiste voorbeeld is het boek “The Old Man and the Sea” van Ernest Hemingway. Met in de hoofdrol Anthony Quinn als een visser, beschrijft hij de strijd tussen hem en een enorme marlijn.Het beroep van visser houdt in beginsel in, dat de visser om zijn dagelijks brood te verdienen, zoveel mogelijk vis vanuit het water in zijn boot te krijgen. Maar naargelang het verhaal vordert, ontstaat tussen hem en een een specifieke vis (in dit geval een marlijn) een soort liefde/haat verhouding.Ikzelf ben geen schrijver. Ik heb ook geen tijd voor ellenlange verhalen. Meer ben ik van de korte sketches. Ik heb nooit het geduld gehad om het boek te lezen. Verschillende stukken van de film bekeken en net zo vrolijk weer afgezet, omdat dit te langzaam ging voor mij. (langdradig) Daarom zou ik het liefste niet mijn verhaal schrijven, maar vertellen. Het frappante is, dat ik tijdens mijn research op het internet talloze overeenkomsten met Hemingway ontdekte:

Hij had weinig aanleg om instrumenten te bespelen, doch zijn muzieklessen bleken nuttig geweest te zijn voor zijn latere schrijven. (net als bij mij: ik ben onhandig met instrumenten, maar I love music.)

Hij hield mateloos van de natuur.

Zijn vader was gynaecoloog (heb ik ook willen worden, ha ha ha…..)

De vreemde opvoeding door zijn moeder, die mijns inziens geleid heeft naar de drang het thuishonk te verlaten en verre reizen te maken.

Zijn voorliefde voor vrouwen.

Zijn verschillende huwelijken.

Zijn tekort aan spanning door zijn saaie omgeving.

Zijn interesse voor het stierenvechten, de spaanse cultuur en spaanse vrouwen.

Ik lees nu pas, dat hij in Toronto gewoond heeft. (daar wil ik als echte vrijgezel nog niet eens begraven liggen)

Saai, saai, ……...saai. Na het spannende Parijse leven liep hij in Toronto tegen de muren omhoog van verveling.
Hij zoop tegen de klippen.

Een lichaam vol met littekens.

Leed aan zware depressies.

Maar de meest opvallende overeenkomst is toch wel, dat ik altijd als persoonlijke stelling gehad heb; dat “Men eerst moet afzien, voordat men echt van iets kan genieten.”, welke stelling opzienbarend veel weg heeft van Hemingways levensmotto: “Om te leven moet men eerst afzien.”

Overeenkomstigheden bij de vleet. Zoals de ……………………………….

Ik ga daar niet over schrijven, omdat in de privésfeer ligt……..

Wordt vervolgd

________________________Ernest Hemingway______________________

Ernest Hemingway once said: “Happiness in intelligent people is the rarest thing I know.”

Mijn vader zei me altijd: “Hoe meer je weet, des te ongelukkiger ben je.!”
___________________________Bodeguita del Medio__________________

Ernest Hemingway was een regelmatig bezoeker van de Bodeguita del Medio.

Hij maakte de Mojito cocktail bekend.

Rum, mint, suiker, lemon en club soda. En niet te vergeten een ijsklontje. ( in plaats van suiker is mogelijk siroop. Eventueel met zoete smaak voor dames zoals kers of aardbei).De bar was een ontmoetingsplaats voor bekende en onbekende dichters, zoals Pablo Neruda, Margaux Hemingway en Nat King Cole. Ernest Hemingway heeft de bodega nog beroemder gemaakt, dan hij al was.

Alhoewel hij de bodega niet frequent bezocht.Toen ik de Bodeguita del Medio met mijn Muze bezocht, waren we van plan om net als de gemiddelde toerist, die elkaar in drommen navolgen, zonder fantasie te tonen, een wereldbefaamde mojito te gaan kopen.

Na het bezoeken van de kerk in het toeristische centrum van Havana, waar mijn Muze meer ingeteresseerd was, dan in het zoveelste bezoek aan een kroeg, sukkelden we een zijstraatje in, waar de Bodeguita zich zou bevinde

Vanaf het kerkplein kon je niks bemerken, dat ook maar enigszins op een bar leek.

Doch de volhouder wint en halverwege de straat vonden we de Hemmingwaybar-kroeg.

Het barretje had zich tussen de omliggende huizen gewrongen en zo moesten ook de toeristen zich naar binnen wringen. Het leek wel een Eftelinghuisje…

Wordt vervolgd…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

WC met Hartje

Kaal K*tje