Ivanhoe____________________________Ivanhoe_________________________

Mijn grote TV-held was Ivanhoe. Door hem droomde ik over avonturen in vervlogen tijden, de Middeleeuwen. Grenzeloos was mijn fantasie en ik zag me, al zittend op mijn witte ros, achter de jonkvrouwen aanzitten. Ik kon mijn geluk niet op toen een buurvrouw mij een heus ijzeren zwaard schonk. Ze had me zien klungelen met mijn houten zwaardjes op straat en zei: “Kom maar eens kijken, wat ik voor jou in het schuurtje heb.” In een klap was ik de hoofd-ridder van de straat en het pleintje. Met Ivanhoe voorop, liepen zo'n twintigtal jongens uit de buurt in een lange rij achter me aan en liepen te “klakken” om de hoeven van de paarden na te bootsen. In een massale toernooi en veldslag tussen de ridders uit de omgeving, werden de straatstenen bezaaid met stukken hout en houtsplinters. Later maakte ik pas de link met de straatnamen, waar ik in mijn jeugd opgegroeid ben, met de woorden uit de Middeleeuwen, zoals de Burchtstraat, waar ik de eerste jaren opgegroeid ben, de Slotstraat, de Tournooistraat, de Hertogstraat, de Ridderstraat, de Kruisvaarderstraat, enz.

Ik heb de Tournooistraat altijd een vreemde eend in de bijt gevonden, omdat je in het nederlands je toernooi spelt met een oe. Blazoenstraat, Leenherenstraat, Valkenierstraat, Pagestraat.

Het verband van de namen van de straten in de buurt van mijn ouderlijk huis en de Middeleeuwen heb ik nooit gevoeld. Zelfs later bij mijn Spanje-avontuur met het bouwen van een eigen kasteeltorentje heb ik de link met de straatnamen nooit ontdekt. Er zat namelijk de naam Kasteelstraat niet tussen. Pas bij het schrijven van mijn boek ervaarde ik de connectie met mijn favoriete geschiedenisperiode.Wordt vervolgd…….

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

WC met Hartje

Kaal K*tje