Tsjechoslowakije


_____________________________Tsjechoslowakije___________________________

Bij aankomst in Liberec viel me de vergane glorie op en de de betonbouw van het nieuwe winkelcentrum. Alles beton tekenen van het ouderwetse vakmanschap van een metselaar of een timmerman. Alles grijs. En ik praat over een winkelcentrum, maar er was niks te koop. Liberec ligt in het noorden van Tsjechoslowakije in de Bohemen en was vroeger Duits grondgebied. Door het communisme was de wereld daar stil blijven staan. Er was niks, lege winkels, geen verse groenten, geen verzorgingsproducten voor de vrouw, niks.

Net als de vakken vroeger van de broodboetiek in de Albert Hein een kwartier voor de sluitingstijd voor de zondagse gesloten dag. Het verschil met Liberec was, dat het leek of de hele week aanstuurde op het weekend. In een chaotische cafetaria met een hoop op de grond kon je een goedkoop pilsje of koffietje drinken. Ik geloof, dat ik toen 40 cent voor een pint bier betaalde, die in Tilburg 1,25 gulden kostte.

Na een sloot bier gedronken te hebben, zwalkte ik naar de uitgang van de betonnen bunker en trof voor de ingang een bloemenstalletje. Nou ja, een bloemenstalletje.? Een vriend van me heeft in Tilburg bloemenzaken en daar verkopen ze bloemen.! In Tsjechoslowakije bestond een bloemenzaak uit 2 schragen, één plank, een kleed en een zooi bundeltjes geplukte bloemen. Naast de kraam stonden enkele emmers met bloemen voor als het druk zou worden. Half beneveld stond ik de struikjes bloemen te bekijken. Ik keek de oude verkoper aan en zei in het duits, omdat ik al lang gezien had, dat hij tot de oudere generatie behoorde: “Hoeveel voor je hele kraam?” De oude man keek me wantrouwend aan en zei: “Hoezo, hoeveel voor de hele kraam, dat heeft toch geen nut.” Ik keek naar het eerste bosje bloemen, het leek voor mij op en bosje krokussen, maar ik weet het niet zeker (alcohol.!) en zei: “Wat kost dit bosje?” De man noemde de prijs op het volgende, en het volgende, en het volgende, en voor dat de man kon uitpraten, zei ik hem in het duits: “Also wieviel für Alles?”

(Dus, hoeveel voor alles?) Omdat de oude generatie nog duits sprak was het gemakkelijk conserveren. Beter dan het tsjechisch. Na een beetje pingelen besloot ik de hele santekraam te kopen voor omgerekend 5 gulden. Maar onder de voorwaarde, dat hij de bosjes uit moest delen aan de winkelende dames met de woorden: “Dit zijn bloemen uit Holland worden U aangeboden door deze Hollander, die vandaag jarig is.”, terwijl hij naar mij wees. Natuurlijk waren dat geen bloemen uit Holland, maar waarschijnlijk uit een vlakbij gelegen veldje, maar een druiloor, die daar naar kijkt…...En mijn verjaardag was ook al een paar maanden daarvoor geweest.

Een uur lang heb ik met mijn zatte kop bloemen uit staan delen en kussen van blije dames ontvangen. De duitse Tsjech deelde ze uit ik en ik wees de dames, die ik deze bloemenhulde gunde. In feite alle dames. Nou, dat heb ik geweten. De hele veertien dagen vakantie kwam ik s'avonds in de discotheken en bars dames tegen, die me op mijn wang kusten met de woorden: ”Nog bedankt voor de mooie bloemen.”

De bloemenkoopman was van zijn handel af en ik was een ervaring rijker……..

Op het einde van deze middag ontmoette ik in het restaurant van mijn hotel aan de tafel naast me een voetballer van FC Liberec met zijn vriendin. Hij was nieuwsgierig waar ik vandaag vandaan kwam en na een praatje van een half uurtje, bood hij de zolderverdieping van zijn appartement aan om geen hotel te hoeven nemen. Gratis.! Hij woonde in het nabij

gelegen stadje Jablonec. (oftewel in het duits: Jablonech, of voluit Jablonec nad Nisou)

Zijn naam was Miroslav en zijn vriendin heette Olga. Hij noemde de namen van alle discotheken en bars in de streek, die het bezoeken waard waren en bood een excursie aan naar het skigebied Harrachov. Samen met zijn vriendin en nog een vriendin van haar . Hijzelf had het te druk en kon niet meegaan. Ineens was ik ingeburgerd en overal wisten ze in een paar dagen, dat ik Miroslav"s gast uit Holland was. Op zijn aanraden maakte ik me gereed om die avond naar een discotheek te gaan buiten het centrum van de stad, waar het betere uitgaanspubliek kwam.

Ik parkeerde mijn zilvergrijze Honda Prelude tegenover de disco en het verwonderde me, dat er verder bijna geen andere auto's stonden. Aaah… ik zag wel een groepje mensen het pand verlaten, dus er was wel beweging in de tent. Bij het naderen van de ingang kwam de muziek me al tegemoet en mijn adrenaline begon al te werken. Door een hal liep ik de disco binnen en wat denk je? Bomvol.! Ik maakt de metamorfose mee van het grauwe betonnen winkelcentrum naar een atmosfeer-volle westerse uitgaansgelegenheid.

Door de vele Tsjechië-reizen lee

Reacties

  1. Bij dit gedeelte hoort de nieuwste hit:
    Familiar ...van Liam Payne en J. Balvin (lyrics vídeo)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloedpenis versus Vleespenis

WC met Hartje

Kaal K*tje